Daar zijn we weer!!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Danielle Straten - WaarBenJij.nu Daar zijn we weer!!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Danielle Straten - WaarBenJij.nu

Daar zijn we weer!!!

Door: Danielle

Blijf op de hoogte en volg Danielle

05 Maart 2007 | Suriname, Paramaribo

De eerste stagedag zit erop!

Sow we zijn nu bijna een week hier in het hele warme Suriname. Tot nu toe gaat de tijd vrij snel, want we hebben al een hoop gedaan. Woensdag zijn we de stad gaan verkennen en hebben we fietsen gehuurd. Toen we daar aankwamen zat er een heel schattig aapje in een kooi. HOE VET!! Hij trok meteen onze aandacht omdat hij als een macho monkey omhoog klom in het gaas van zijn kooi. Hij stak zijn armen uit en wilde ons vlooien. Een beetje terughoudend staken we allemaal onze armen uit en het beest begon hevig te plukken. Echt hilarisch was dat. Toen kregen we onze fietsen mee en hadden deze in de auto van John geladen. Hij vroeg ons of wij al wisten waar onze stageschool was. Natuurlijk wisten wij dat niet. Ik zal je wijzen zij hij met een geweldig Surinaams accent.
Hij reed de stad door en wees hoe we moesten trappen (fietsen). Toen we eenmaal wisten waar het was waren we klaar om vrijdag naar onze afspraak te gaan. Om 9 uur kwamen we daar aan en we vroegen naar mevrouw Griffith. Een onderdirectrice vertelde dat zij niet aanwezig was. Dus daar stonden we dan met ons goed fatsoen. We hebben ons toen maar voorgesteld aan iedereen. Ze waren echt heel aardig allemaal.

Zaterdag zijn we toch echt naar de shopping-mall gegaan. Ik wilde nog een rok kopen die niet zo snel omhoog waait. ( mama misschien iets om vanuit Nederland mee te nemen) ik heb er geen gevonden namelijk. We liepen een leuke winkel binnen waar ze alle merken hebben die we in Nederland ook kennen. Ik keek op de prijskaartjes en dacht…wow goedkoop, maar toen kwam marjolein tot de ontdekking dat alles gewoon in euro’s stond en niet in Surinaamse dollars. Een tegenvaller dus.

Zondag vierde de mensen hier Holi Pagwa. Een vaag Hindoestaans feest waar ze met gekleurd poeder gooien enzo. Wij hebben hier maar niet aan meegedaan. Op zich wel jammer, maar we waren allemaal te sloom van de hitte.

Maandag 05-03-07
Wat een dag vandaag.
We moesten om half 7 opstaan, omdat ik nog steeds en kapotte fiets heb en we dus om die rede met John mee moesten rijden. Om 10 voor zeven stipt op tijd drukte hij op de schel (bel) om te laten weten dat hij buiten klaar stond. Mayo en ik gingen in onze degelijke stagekleding op weg naar onze school. Toen hebben we eindelijk mevrouw Griffith ontmoet. Een hele aardige vrouw die ook echt gezag uitstraalt. We mochten kiezen welke klas we wilde. Ik heb gekozen voor klas 4B groep 6. Na 5 minuten in dat kantoortje gezeten te hebben hadden we eigenlijk nog niks besproken, maar kregen we de sleutel van de klas in onze handen geduwd. Ook een of ander gaar boekje waarin bijgehouden wordt wie er wel en wie er niet zijn.

Toen werden we meegenomen naar het schoolplein waar alle groene blousjes voorbij flitste. Mevrouw Griffith belde een paar keer en binnen no time stond elke klas opgesteld in een rij. De meisjes en de jongens apart en ze waren doodstil. Drie kinderen droegen de vlag naar de mast. Het volkslied werd ingezet. Gelukkig wel de Nederlandstalige versie, want mijn Sranan is nog niet zo best. Toen die ceremonie voorbij was vertrok elke klas naar hun “hok”.
Mijn klas had ik gevonden, maar mijn mentor zag ik steeds niet! Ik dacht laat ik me als verantwoordelijke leerkracht gedragen en de kinderen meenemen naar de klas. Daar aangekomen was mijn mentor er nog steeds niet. Ik heb mezelf maar gewoon voorgesteld en heb de absentie opgenomen. Na een half uur kwam de directrice zeggen dat mijn mentor toch niet kwam, omdat ze ziek was. FIJN. Ik stond er dus echt helemaal alleen voor heel de dag.
Mevrouw Griffith zij nog tegen me ga maar lezen. LEZEN??? Ja leuk hoor, maar waar liggen de boeken enzo? Dat wilde ik vragen, maar toen ik me omdraaide was ze al weg. Ok…lezen dus. Daar ga ik de dag niet mee vullen. Haha. Mijn improvisatie vermogen is ernstig op de proef gesteld vandaag. Ik ken de school niet, en de namen van de kinderen zijn niet uit te spreken. Ook had de helft van de kinderen hun boeken niet bij zich. In de klas staan geen kasten ofzo, de kinderen nemen elke dag zelf de boeken mee naar school. Ik heb het toch voor elkaar gekregen om rekenen, taal, lezen en schrijven te geven vandaag, maar het laatste half uur heb ik doorgebracht met galgje. Toen de dag voorbij was (12.45) was ik ook echt doodmoe en had het bloedheet. Marjolein zag er ook behoorlijk gehavend uit. Bij haar was hetzelfde probleem. Zij moest het ook alleen doen. We hebben ook snel een taxi gepakt naar huis om daar van onze rust te genieten. Ze hebben me al verteld dat ik er morgen weer alleen voor sta dus wat ik dan allemaal uit de kast ga trekken vertel ik jullie later!

Ik ga nu maar stoppen anders wordt de lap tekst te groot!
Ik hoop weer zoveel reacties te krijgen….bedankt allemaal….echt heel leuk!

Heel veel liefs en tot snel,

Tang boeng ( doei )

P.s.:
Voor de mensen die willen schrijven hier mijn adres nog een keer:
Sahadewlaan 26
Kwatta
Paramaribo

Kijk ook eens op www.mayogoessuriname.waarbenjij.nu (foto’s)

• 05 Maart 2007 - 19:06

Fam.van Ham:

hey daantje, nog veel plezier met je klas en wij hopen dat je veel improviseer talent krijgt.We verheugen ons weer op het volgende verhaal groetjes fam van ham

• 05 Maart 2007 - 20:24

Oma &Opa Haverkamp:

Hoi Daniëlle,
    Met plezier gelezen.Sommige
    woorden snappen we niet(boeventaal?).Blijf overeind.
    Lieve groeten,Th&T.

• 05 Maart 2007 - 22:17

Mam:

met zoveel improvisatie vermogen wordt je vast de allerbeste juf die er bestaat
    kusjes mam

• 05 Maart 2007 - 22:33

Timmie:

Lieve schat dat was het enige waar ik me niet druk ommaakte, om jou lesgeven. Begin je nu toch echt wel te missen, maar we houden vol lieverd.

Hou van je slaap lekker alvast

XXX
    Timmie

• 06 Maart 2007 - 06:30

San:

heej meid,
    Tis ook altijd wat met die mentoren hè :p
    De een kom je niet vanaf en de ander spreek je de eerste paar dagen niet.
    Deze week alweer geen tub, na di lekker helemaal vrij :)
    Ben nu trouwens aan de vent :p
    Ik zal vanaaf ff jullie mam bellen voor je phonenumber.
    kus

• 06 Maart 2007 - 11:42

Ilse :

Hallo! Echt typisch...dat grapje weten ze elke keer weer te flikken. Ik herken het namelijk. Damned, sta je daar en je weet niet eens wat je moet doen, hoe en waarmee.
    Ik had vaak bij de leesles nog niet eens de helft van de boeken compleet, dus dan las ik voor (of een kind) en dan liet ik ze het verhaal naspelen terwijl ik las. Vonden ze kei leuk!
    Ik heb trouwens ook Holi Pagwa gevierd in een of ander vaag Hindoestaans centrum. Heb mijn t-shirt van die dag nog steeds hier liggen (oh wat zag ik eruit!!) heb ook nog van dat poeder..haha.
    Ik had het in de krant gelezen, sommige mensen vierden het ook in Nederland, maar daar krijgen wij natuurlijk niets van mee.
    Ik kom waarschijnlijk 6 mei op visite. Tickets in de zomer zijn namelijk of uitverkocht of rond de 1700 euro, ongeveer 1000 meer dan dat ze in mei kosten en aangezien ik in de zomervakantie ook maar 3 weken kan vind ik het iets te duur!
    Nou, tot later! xxx

• 06 Maart 2007 - 16:05

Carolien:

fijn dat je het zo naar je zin hebt!! en goed dat je zo goed kan improviseren!

• 06 Maart 2007 - 17:33

Via:

daan ik ben kei jaloers op jou, heerlijk dat warme weer.p.s we hebben geen idee hoe de chatbox werkt
    harrie heeft extra fotoruimte voor je gekocht zet er maar veel mooie foto s op dan kunnen wij ook mee genieten
    groetjes VIA DOEI

• 06 Maart 2007 - 18:25

Marjanneke:

Hey Daan,

Ik bedacht me net opeens dat ik nog helemaal geen berichtje bij jou had achtergelaten. Wel een zware eerste dag gehad dus. Maar dat went vast wel snel! Veel plezier nog verder!

liefs Marjan

• 06 Maart 2007 - 19:59

Anne:

Hoi Danielle! Het is wat dat jullie allebei er alleen voor staan op je eerste dag! Ik kan me haast niet voorstellen dat allebei die leerkrachten echt ziek zijn. Wel heel toevallig. Voor jou geldt net als voor ons Marjolein (t eten) wat zul je slank worden.Inderdaad wel goed op de hygiene letten want anders ben je zo ziek. Ben benieuwd hoe dat t de vilgende dagen gaat gaan op school.Groetjes Anne

• 06 Maart 2007 - 21:44

Mia En Jan:

He Daan,
    Dat was gister dus Danielle in de Leeuwenkuil. Maar zoals we gewend zijn ben je er weer zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf gekomen. Hopelijk krijg je binnenkort nog wel wat steun uit Surinaamse hoek.We zijn erg benieuwd naar jullie nieuwe avonturen en wensen jullie heel veel succes.

gr Mia en Jan

• 06 Maart 2007 - 22:29

Danielle:

WAT LEUK WEER AL DIE BERICHTEN!!!ECHT SUPER.
    DONDERDAG OF VRIJDAG PLAATS IK WEER EEN NIEUW BERICHT....BLIJF KIJKEN

• 07 Maart 2007 - 01:48

Danielle:

Lieve Oma Thea

Nog gefeliciteerd met uw verjaardag

x

• 07 Maart 2007 - 11:03

Evi:

Ha Danielle, wat leuk om al die verhalen te lezen.. je maakt in ieder geval een stuk meer mee dan wij hier!Idd ja jij met je mentoren haha!
    Enjoy it!
    Groetjes Evi

• 07 Maart 2007 - 19:18

Wendy:

Hoi Danielle,

Wow wat knap van je dat je zo ff een hele dag les geeft aan de klas die je nog helemaal niet kent enzo....
    Hopelijk heb je het erg naar je zin daar met Marjolein en Dick...
    Heel veel plezier daar nog...

tubmaatje

Wendy

• 07 Maart 2007 - 19:19

Susanne & Verdyne:

He daan,

Wat een leuk verhaal zeg. Dus de eerste dag op school viel je meteen met je neus in de surinaamse boter. Meer je hebt het relaxed aangepakt. Het is maar goed dat de dag maar tot 12.45 duurde, laat staan dat het s'middags ook nog door ging. Maar dit is weer echt een typisch verhaal. En hoe ging het vandaag?? Ik had Tim vandaag nog aan de lijn ik vroeg of hij bij mij voetbal kwam kijken maar helaas had hij andere verplichtingen (haha).

Maar zo te lezen heb je het goed naar je zin. En ben je al een beetje gewend aan de cultuur en het weer. Leuke foto's zeg, vooral die in de hangmat, wat ben je daar trouwens aan het eten.

Ik wens je nog veel plezier en tot mailzzz

Groetjes Verdyne & Susanne

• 07 Maart 2007 - 19:51

Lieke:

heejj daniele ..
    veel succes daar en de groeten van onse familie..
    we konden helaas niet komen om je gedag te zeggen .. kus lieke + (fam)

• 07 Maart 2007 - 20:06

Fam Verhagen:

Hé Daniëlle!!
    Meteen in het diepe gegooit lees ik....nou meid,daar leer je alleen maar van, moet je maar denken!!Heb snel door de foto's gekeken, maar waar jullie verblijven (met die hekken)ziet er toch aardig uit.Het weer is goed...goed vol te houden dus???we zullen snel iets opsturen. groetjes van de Verhagentjes.

• 08 Maart 2007 - 10:09

Lobke :

Hee Daan,
    Leuk verhaal hoor! Hoop dat je na je zin krijgt met je klas. Knap van je dat je zo goed kan improviseren.
    Smaakt het eten daar een beetje, zie foto? Wat was dat.
    Nog veel plezier. En wacht al weer op het volgende verhaal.
    Liefs Lobke

• 08 Maart 2007 - 14:07

Je Lieve Neefje Dave:

he danielle, is het lekker warm in suriname? wij hopen dat het leuk is op je nieuwe stage daar. veel plezier nog!
    groetjes, Dave en Meike

• 09 Maart 2007 - 14:10

Hannie:

Hoi Daniëlle,

Wat leuk om zo elke week alles te lezen. Bij jullie is het warm, bij ons regent het, iedere dag opnieuw regen, regen, regen.
    Oma van Straten en ik hebben geprobeerd je zondag 4 maart te bellen. Niet gelukt.
    Ik weet niet of je intussen oma gesproken hebt, anders de groeten en ik zal haar bij ons je site laten zien. Is ze weer gerustgesteld.

Heel veel plezier met je klas en je vriendinnen.

Tot schrijfs

Groeten,

Hannie, Peter, Bram Vingerhoets en oma van
    Straten

• 09 Maart 2007 - 14:42

Broeder Bart:

et zijn ook altijd dezelfde die lam in de hangmat liggen...maar goed dat ze je bezig houden op die school...ook al is et zonder boeken...misschien een mooie uitvinding...BOL.com Suriname...kun je nog wat boeken voor ze bestellen...succes nog in et warme land...hier begint et ook aardig op te warmen...11 graden!!! god wat een broeikaseffect...:S