Wat een week zeg!!!!
Door: Danielle
Blijf op de hoogte en volg Danielle
09 Maart 2007 | Suriname, Paramaribo
Hallo allemaal,
Mijn eerste stage week zit erop en dat was ook meteen een hele aparte week. Wat je in een paar dagen tijd al niet mee kan maken zeg. Ik zal van voor af aan beginnen:
Na maandag de hele dag alleen gestaan te hebben kwam ik de volgende dag op mijn stage en hadden ze tot mijn grote verbazing en invalster kunnen regelen. Dit was dan wel alleen voor de ochtend, maar zo heb ik dan toch 2 lessen kunnen observeren van haar. Deze waren echt zo slecht dat ik er niet echt veel aan had. De kinderen werden drukker en drukker en dat heb ik dan ook recht moeten trekken na de pauze, wat tot mijn verbazing erg goed lukte. Door van te voren duidelijke regels af te spreken en ze hier ook strikt aan te laten houden ging dat super. Meteen bij de eerste misstap van een kind heb ik ingegrepen en heb hem apart gezet en na laten blijven. De kinderen wisten toen dat ik het ook echt meende wat ik zei. Consequentie kennen ze hier ook echt niet! En zo had ik dus een doel om aan te werken.
De volgende dag hoopte ik dat mijn mentor wel aanwezig zou zijn. En ja hoor, eindelijk de eerste ontmoeting. Het is een hele aardige vrouw van ongeveer 35 jaar oud.
Toen we het volkslied weer hadden gezongen gingen we naar onze klas.
Ze vroeg aan mij wat ik die dag ging doen. Haha, uuuhh geen idee dacht ik. Ik vertelde wat we de dagen ervoor gedaan hadden en ze zij doe maar wat je wil. Ze hanteert geen echt vast rooster of zo in de klas.
Ik ben maar gewoon steeds met de volgende bladzijde of hoofdstuk van elk vak verder gegaan. Toen ik met mijn leesles bezig was, werd mevrouw Cronie de klas uitgeroepen.
Ik ging rustig verder met de les. Na 10 minuten kwam ze terug en ging ze op haar bureau zitten. Opeens onderbrak ze de les en vroeg ze welke kinderen s ochtends het nieuws op de radio gehoord hadden. Een paar kinderen staken hun vinger op. Ik dacht nog waar heeft ze het in godsnaam over en wat heeft dat met mijn leesles te maken. Toen vertelde ze dat op het nieuws was geweest dat vier kinderen s avonds hadden ingebroken bij het zwembad en waren gaan zwemmen toen er niemand was. Toen zweeg ze even………ze vroeg met tranen in haar ogen:
Wie is vandaag niet op school?? 2 seconde later had iedereen in de gaten dat Renato uit mijn klas er niet was. Hij is dood gilde ze. Een paar kinderen begonnen op een hysterische manier te huilen en storten echt helemaal in. Echt zo zielig dat ik echt niet wist wat ik moest doen. Op dat moment wilde ik zo graag de klas uit! Het half uur daarna heeft iedereen gezwegen. Na dat verschrikkelijke half uur waarin je niet weet wat je moet doen of zeggen vroeg ze aan mij of ik door wilde gaan met de les. We moeten het accepteren zij ze. Ik keek haar denk ik heel erg raar aan, dit was niet de reactie die ik had verwacht. Maar ik deed braaf wat ze zij. Ik heb de les proberen af te maken, maar toen ik in de wazige en waterige oogjes van de kinderen keek dacht. Dit is belachelijk. We hebben de schooldag gewoon afgemaakt en er is geen woord meer over gerept. We moesten het maar accepteren. Dat zal ik nooit vergeten. Zo zou ik dit nooit aanpakken. Het is maar goed dat ze hier allemaal heilig geloven in god en in de hemel, want daar is hij nu volgens hun. Zo kunnen ze het misschien een beetje begrijpen. Maar een beetje meer aandacht en tijd voor rouw was misschien wel op zijn plaats.
Na school besloten we wat lekkers te gaan eten bij het Vat. Ik heb daar mijn verhaal aan Dick verteld die met zijn mond open zat te luisteren. Het was zo wie zo al een klote dag, want het regende constant. Toen hebben we de bus naar huis genomen. Thuis aangekomen opende marjolein haar site. Tot haar schrik zag ze dat haar hondje Picasso overleden was. Heel zielig. We dachten en zeiden ook al een paar keer tegen elkaar. WAT IS DIT EEN KLOTE DAG!!! We dachten erger kan het niet……maar je raad het al, het volgende probleem kondigde zich aan. Hannah het meisje wat over een week naar Suriname zou komen belde op. Ze vertelde dat ze niet kon komen, omdat ze ernstig ziek is. Dus dat betekent dat we met zijn drieën de huur moeten gaan betalen, maar voor Hannah is het natuurlijk nog veel erger. We zijn die dag dan ook vroeg gaan slapen en wilde het snel vergeten allemaal.
Donderdag werden we wakker en hebben we een hele rustige normale stage dag gehad. De kinderen waren een beetje bijgekomen van het nieuws van woensdag. Toen kwam mevrouw Croni met het feit dat het misschien een moord was en geen ongeluk. Het waren 4 kinderen die daar aan het zwemmen waren. 2 van 13 en 2 die al op de middelbare school zaten. Renato was de enige die niet kon zwemmen. Het andere kind van 13 heeft hem nog proberen te redden toen hij in het water lag, maar omdat Renato zo in paniek was zijn ze allebei naar de bodem gegaan. Renato was meteen dood, de andere jongen lag ik coma. Die oudere jongens die goed konden zwemmen hebben niks gedaan. Deze jongens hebben ze vandaag ook opgepakt voor verhoor, maar ze wilde niet praten. Dat maakt het verhaal nog verdachter. Niemand kent het echte verhaal dus dat is afwachten, maar dat het niet klopt is duidelijk. De enige die de waarheid kan vertellen is de jongen die in coma ligt.
Ik heb vandaag gesproken met de gymdocent van onze school. Benito. Een hele aardige kerel. Ik vertelde dat wij vanuit Nederland een pakket aan het maken zijn met sport spullen. Hij was helemaal blij. Hij vind het helemaal geweldig dat Marjolein en ik ook cios gedaan hebben. S avonds zijn we met hem naar een sportcentrum gegaan. We wilde daar gaan salsadansen. Maar er waren nu alleen gevorderde cursussen gaande. Ergens in april beginnen we dus pas. We hebben daar toen nog wat gedronken en zijn toen weer naar huis gegaan.
Vandaag was het weer heerlijk weer hier in Paramaribo. Vanmorgen toen we naar school fietste regende het nog even, maar de zon kwam rond een uur of 8 weer door. Het is wind stil dus echt heel erg warm. Mevrouw Cronie vertelde dat de jongen die in coma lag bij is gekomen. Gelukkig dacht ik, maar toen zij ze dat hij zich niks meer kan herinneren. Dus nog steeds geen feiten over dinsdag. Ik denk dat ik het niet eens wil weten. Het is allemaal al erg genoeg!
Vandaag heb ik gewoon heel de dag les gegeven. Het blijft wel lastig als je niks om handen hebt. De kinderen moesten een toets maken van natuuronderwijs, maar ze hebben op onze school geen kopieermachine dus alles moet op het bord geschreven worden en de kinderen moeten dat dan overschrijven. Dan pas kan de toets gemaakt worden. Je begrijpt dat dat heel erg lang duurt allemaal.
Het beloningssysteem wat ik gebruik begint nu echt te werken. De kinderen luisteren steeds beter en ik heb ze onder de duim.
Ik deel op een dag 6 bloemen uit. Deze krijgen ze als ze zich op een dag goed gedragen. De kinderen die een bloem krijgen mogen die op het einde komen ruilen voor een sticker op hun kaart. Als ze 5 stickers hebben krijgen ze iets leuks. De kinderen hoeven maar een bloem te zien en ze zitten doodstil en luisteren dan ook echt goed. Helemaal geweldig. Wat ze al niet doen voor een sticker hier.
Ok het is tijd om af te sluiten, anders wordt het verhaal echt te lang. Het is misschien een beetje een dramatisch verhaal, maar het was wel het dieptepunt van deze week. Volgende week kom ik weer met vrolijke verhalen dat beloof ik!
Ik ga van mijn welverdiend weekeind genieten!
Waarschijnlijk zet ik woensdag een nieuw verhaal op de site!
Wederom bedankt voor de berichten! Hou vol hahaha
Heel veel liefs
Tang boeng
Danielle
Toen we het volkslied weer hadden gezongen gingen we naar onze klas.
Ik ga van mijn welverdiend weekeind genieten!
Waarschijnlijk zet ik woensdag een nieuw verhaal op de site!
Wederom bedankt voor de berichten! Hou vol hahaha
Heel veel liefs
Tang boeng
Danielle
09 Maart 2007 - 20:17
Fam.vanham:
hey...We hopen dat je nooit meer zo'n rot week krijgt daar. En probeer er van te genieten. -xxx- fam. van ham -
09 Maart 2007 - 20:25
Hallo,
ik heb mijn verhaal nog eens nagelezen en het komt over of alles deze week klote was, maar dat is ook weer niet zo hoor. alleen die ene dag en de sfeer in mijn klas is minder...verder vermaak ik me nog steeds prima.
love u all
09 Maart 2007 - 21:10
He poeperd
Nou je hebt je vuurdoop gehad vanaf nu kan het allemaal alleen nog maar meevallen. Ik ben trots op je dat je het allemaal maar gewoon even doet daar!!
Tot snel
XXXX
Timmie
love ya!!!!!! -
10 Maart 2007 - 07:31
Sanne:
Jeetje, zit ik hier zelf gewoon een beetje emotioneel te worden van je verhaal!
Wat een gedoe zeg, echt klote.
kus Sanne -
10 Maart 2007 - 15:30
Oma Van Straten:
danielle ik heb jouw stuk gelezen het is geweldig interessant maar ben toch blij dat ik niet zo op schoolo zit.
groetjes oma -
10 Maart 2007 - 16:28
Joyce En Martijn:
Hoi Danielle,
Het is inderdaad een klote week voor jou en de klas geweest. Het is wel vreemd dat ze zo makkelijk met zo'n situatie omgaan. Probeer ondanks alles toch maar lekker te genieten. Want dit doe je waarschijnlijk maar 1 keer!
Groetjes joyce en martijn -
10 Maart 2007 - 17:36
Marjan:
Hey daan, wat shit voor je zeg... kreeg er zelf tranen van in mijn ogen. Nou maar hopen dat ze er achter komen wat er gebeurd is en dat ze die jongens dan straffen (als ze het gedaan hebben). Ook al had deze week wat klote-dagen ik ben toch nog steeds erg jaloers op jullie hoor! Ik zit hier maar te blokken zodat ik snel kan afstuderen!
liefs Marjan -
11 Maart 2007 - 18:41
Janneke En Jordi:
he daantje,
tjonge wat een week zeg!
ik heb van jullie mam gehoord dat er ook niet veel lesmateriaal is, knap dat je ze zo goed onder de duim hebt. ik hoop dat het vanaf nu leuker wordt, wij wensen je in elk geval nog heel veel plezier1
lieve groetjes janneke en jordi -
11 Maart 2007 - 18:51
Lobke:
Hee Daan!
Pff, wat een verhaal zeg. Jij moet het dan ook meer even doen. Knap hoor.
Je ziet dan wel dat ze daar een andere mentaliteit hebben.
Vanaf nu kan het alleen maar leuker worden.
Veel plezier met de aankomende week.
Liefs,
Lobke -
11 Maart 2007 - 18:54
He schatteke,
Het weekend zit er weer bijna op!
Morgen weer aan de slag op school. Heb net trouwens zitten kijken wat voor dieren er allemaal voorkomen in de Amazone, echt ongelooflijk veel !! dus we kunnen onze lol straks wel op!!!!
Kmis je
laf joe
XXXX TIMMIE -
12 Maart 2007 - 10:23
10:
Hey Daan,
Zwaar kut allemaal zeg!!! Kun je wel een beetje les geven zoals jij het wil? Wat zien die kinderen er groot uit, welke leeftijd hebben ze? Nou, probeer nog een beetje te genieten...
gr 10 -
12 Maart 2007 - 22:37
Oma &Opa Haverkamp:
Lieve Daan,
Hart.dank voor je felicitatie,erg lief van je.We genieten van je epistels.
Houd je sterk en vrolijk.
Liefs van Th.&T. -
13 Maart 2007 - 07:50
Pappa:
Dell gebeld. Laptop opstarten. Op F12 blijven drukken tot je in Bootmenu komt. Ga naar symptoms tree. Ga naar blue screen test. Run test Noteer error code. Indien test goed ga naar Custum test. Ga naar hard drive test. Error code noteren. Zo snel mogelijk aan mij doorgeven. Ik zal het dan verder met Dell regelen.
Groeten Pappa -
14 Maart 2007 - 00:38
Hoi Mia en de rest van familie Haverkamp,
Ik hoorde net van Tim het verhaal van je vader! wat verschrikkelijk zeg! Dit verdient hij niet....
Ook vertelde Tim mij, dat hij nog steeds heel veel grappen maakt, dat is wel helemaal super.
Ik wil je op deze manier toch even alle sterkte toewensen, vind het vervelend dat ik dat vanaf de andere kant van de wereld moet doen, maar dat is niet anders. Ik leef met je/jullie mee en hopelijk is er snel een beetje goed nieuws. Ik probeer deze week wel even een keer te bellen. Groet hem en je moeder van me de volgende keer dat je ze ziet/spreekt.
heel veel liefs
Danielle -
15 Maart 2007 - 23:16
He scheet,
Ik mis je heeeel veeeel!!!!
hou van je
XXXX
timmie -
17 Maart 2007 - 13:40
Danielle:
Morgen zet ik mijn nieuwe verhaal op de site!!!!!! -
18 Maart 2007 - 20:01
Anke V.:
Vandaag de TWEEDE overwinning op een rij! (3-1!) -
19 Maart 2007 - 12:36
Leonoor:
He Daan,
Jeetje dat klinkt behoorlijk heftig allemaal! Gelukkig heb je het verder erg naar je zin. Geniet ervan!
Groetjes
Leonoor -
19 Maart 2007 - 14:41
Joni:
Heeey Daan,
Jeetje ik heb net even je verhalen zitten lezen en heb er een dubbel gevoel bij... Wat gaaf dat je het allemaal mee mag maken, zoiets vergeet je je hele leven niet meer. Maar aan de andere kant zijn het ook niet allemaal even leuke dingen die je mee maakt....Heftig hoor!
Ik wens je nog heeeel veeel plezier daar en dat je het ergste maar gehad mag hebben en nu alleen nog maar leuke dingen mee maakt!!! Houd ons op de hoogte.
Heel veel liefs, Joni -
19 Maart 2007 - 21:05
Verdyne & Susanne:
He Daan,
Wat een verhaal zeg, goed begin van de week. Echt heel heftig.
Leuk dat de kinderen zo goed reageren op de bloemen en de stickers. Je hebt ze dan al in de hand, dat is wel fijn. Ik vind het er op de foto's best goed uitzien. De school bedoel ik. Ik had het veel armoediger verwacht.
Fijn dat je het wel naar je zin hebt. Hopen dat er snel ook leuke dingen gebeuren. Heb je al een dansvloer gevonden???
Groetjes en een dikke kus,
Verdyne & Susanne